


Vorig jaar organiseerde ik voor de eerste keer het Kinderboekenweek project in de Gemeente Deurne. Ook dit jaar lag de eer om het te organiseren bij mij. In januari en februari zette ik de eerste ideetjes op papier, nog nietsvermoedend. De eerste geruchten over Corona kwamen voorbij, maar het was nog niet 'dichtbij'. Tegen de tijd dat er een paar weken later een plan geschreven kon worden ter invulling van het project, zaten we in de eerste lockdown.
Het was een enorme uitdaging om een project voor 1400 kinderen op poten te zetten in coronatijd. Hoe organiseer je iets leuks voor 14 scholen op een veilige maar toch leuke manier? We kwamen al heel snel tot de conclusie dat er weinig tot géén activiteiten binnen plaats konden vinden, laat staan op verschillende locaties, zoals normaal gesproken. Samen met de bibliotheek koos ik ervoor om een verhalenverteller naar de scholen te sturen, om op die manier aandacht aan de Kinderboekenweek te besteden. Alle scholen ontvingen het boek 'De steen en de tijd' van Rian Visser, wat speciaal voor de Kinderboekenweek werd geschreven. Het thema dit jaar was geschiedenis en in dit boek wordt de geschiedenis bekeken vanuit de ogen van een grote zwerfkei. Verhalenverteller Annie Mulder vertelde op iedere school enthousiast haar verhaal en liet iedereen heel even alles om zich heen vergeten. Haar verhaal over vrolijke steentjes speelde in op de fantasie.
Daarna zouden de scholen Museum De Wieger bezoeken, waar ze normaal gesproken binnen aan de slag zouden gaan. Wegens Corona werd besloten een buiten programma op te zetten. Jaaa, ik was heel optimistisch over het weer in september-oktober-november. Elke ochtend deed ik braaf mijn zonnedans en wonder boven wonder bleef het mooi weer. De kinderen speelden buiten een mega memory spel met illustraties, oefenden met het nadoen van een standbeeld en beschilderden hun eigen steentje, waarvan later een kunstwerk zou worden gemaakt. Bij de opening van dit kunstwerk kwam ik weer voor een dilemma te staan...meestal opent één van de deelnemende klassen het kunstwerk bij het museum, nu was dit natuurlijk niet veilig. Ik belde Annie de verhalenverteller en vroeg haar of ze mij wilde helpen met het maken van een video ter vervanging van de opening, zodat we alles op een veilige manier konden laten verlopen. Zie hieronder het resultaat!
Uiteindelijk hebben we bijna het hele programma kunnen draaien, behalve de laatste paar schoolbezoeken aan het museum. Ondanks alles hebben we denk ik toch een heel mooi programma voor alles basisschoolkinderen van groep 1 t/m 4 in Deurne kunnen organiseren.
Reactie plaatsen
Reacties