Op reis met 1400 papieren vliegtuigjes

Gepubliceerd op 20 december 2019 om 12:50

Het jaar 2019 was het jaar waarin ik mijn eigen bedrijf begon, waarin ik mijn webshop opende, maar ook het jaar waarin ik projectleider werd voor het Kinderboekenweek project in Deurne. In april werd ik gevraagd of ik het Kinderboekenweek in de gemeente Deurne wilde organiseren. NATUURLIJK wilde ik dat! Het Kinderboekenweek project is een jaarlijks terugkerend project en komt tot stand door een samenwerking tussen Bibliotheek Helmond-Peel, Museum De Wieger, alle basisscholen (Werkgroep Kunstzinnige Vorming Deurne) uit Deurne en het Cultuur Centrum. Deze instanties werken samen om alle kinderen uit Deurne zo vroeg mogelijk in aanraking te laten komen met kunst, cultuur en literatuur. Als projectleider was ik verantwoordelijk voor de hele organisatie van de start op school tot aan de afsluitende expositie in het museum. 

Reizen

Dit jaar waren de leerlingen van de bovenbouw, groep 5 tot en met 8, aan de beurt om mee te doen aan het Kinderboekenweek project. In totaal deden bijna 1400 kinderen, van 14 verschillende basisscholen uit Deurne mee. Van begin september tot en met half november hebben er klassenbezoeken aan de bibliotheek, het Cultuur Centrum en De Wieger plaatsgevonden. Het doel van het project was om de kinderen op een speelse manier in aanraking te laten komen met kunst, cultuur en literatuur in Deurne. Het thema van het project dit jaar was ‘reizen’. Diverse aspecten van het thema kwamen tijdens dit project aan bod. Denk aan op vakantie gaan, het ouder worden door de jaren heen (de reis van het leven) en speelse literatuur. Het doen van ontdekkingen/het beleven van avonturen stond centraal.

Op avontuur

De basisschoolgroepen staken in de klas van wal met het boek van Andy Griffiths, De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen. Daarna ging de reis verder en gingen de groepen speuren in de bibliotheek. Waar staan al die symbolen op de rekken nu eigenlijk voor, hoe zoek je iets op in de catalogus en welk boek pak jij het liefste uit de kast? De volgende halte was het Cultuur Centrum, waar Annie Mulder, een professionele verhalenvertelster, de groepen opving en meenam op reis naar Griekenland. De laatste stop was museum De Wieger, waar de kinderen al spelenderwijs de collectie leerden kennen. Waar kijken deze personen naar? Waar zijn ze naar onderweg? Welk schilderij zou ’s nachts tot leven komen? Tenslotte mochten ze in De Wieger een papieren vliegtuig ontwerpen. Deze vliegtuigjes bleven achter in het museum voor een gezamenlijk kunstwerk. 

Tentoonstelling

Als afsluiting van het project hebben we in Museum De Wieger een groot gemeenschappelijk kunstwerk gemaakt, waarin de eerder genoemde papieren vliegtuigjes te zien zijn. Op woensdag 18 december was de feestelijke opening van de tentoonstelling ‘Ga je mee op reis?’, de laatste halte van het project. Het was een bijzondere middag, waarbij de kinderen van groep 6 van basisschool Zeilberg helemaal zelf de opening hebben verzorgd. Van gastheren en vrouwen bij de ingang van het museum, tot sprekers, bewakers en zelfs de catering was geheel verzorgd door de kinderen.

Na het openingspraatje verzamelden de kinderen zich rondom de twee rode linten voor de tentoonstelling. Er verscheen een wit kussentje met een schaar erop en namens alle 1400 kinderen die mee hebben gedaan aan het project, opende basisschool Zeilberg de expositie. Vol enthousiasme stormden de kinderen de zaal in, op zoek naar hun eigen kunstwerkje. Dat was nog een hele opgave, aangezien de tentoonstelling bestond uit honderden vliegtuigjes.

Ik heb enorm genoten van mijn taak als projectleider en kan niet wachten om dit mooie project volgend jaar op te gaan zetten voor alle onderbouw klassen in Deurne! Bovendien werd ik vanuit dit project gevraagd om medewerker Educatie te worden bij Museum De Wieger. Een enorm leuke nieuwe uitdaging, waar ik in november 2019 mee ben gestart en ik hoop ik 2020 een mooi educatie programma op te gaan zetten. 

 

Lees ook dit leuke artikel in het Eindhovens Dagblad over het Kinderboekenweek project.

Ik wens jullie allemaal hele fijne feestdagen en alvast een gelukkig nieuwjaar! 

 

Liefs,

Gemma 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.