Tentoonstelling 'Vrouwenpalet' @DeWiegerDeurne

Gepubliceerd op 21 november 2022 om 16:03

Op dinsdag en donderdag werk ik bij Museum De Wieger in Deurne. Ik ben daar verantwoordelijk voor het educatieprogramma. De afgelopen 2 jaar zijn we achter de schermen druk bezig geweest met de tentoonstelling 'Vrouwenpalet 1900-1950, haar kunst, haar verhaal. De tentoonstelling was te zien van 9 juli t/m 20 november 2022.

De tentoonstelling Vrouwenpalet is een ode aan vrouwelijke kunstenaars uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Aan de hand van ruim 100 kunstwerken van onder meer Charley Toorop, Jacoba van Heemskerck, Else Berg en Lou Loeber, Alida Pott, Anna Sluiter, Frieda Hunziker, Jemmy Hoboken en Adya van Rees-Dutilh is te zien hoe zij zich toelegden op destijds vernieuwende stromingen zoals het expressionisme, kubisme, nieuwe zakelijkheid, sociaal realisme en abstract expressionisme.

Niet alleen het werk van deze talentvolle vrouwen is te zien, maar ook komt naar voren wat destijds hun positie was. Wat waren de studiemogelijkheden voor vrouwen, waar konden zij exposeren en welke rol speelden vrouwen ten opzichte van hun mannelijke collega’s. Zo ontstaat een beeld van de kunstwereld van destijds, met verhalen over successen, nederlagen, zusterschap, afgunst en liefde (voor de kunst of voor elkaar).

Vrouwenpalet was een gezamenlijk project van Museum De Wieger en Museum Dr8888. De tentoonstelling was verdeeld over beide musea (dus circa 50 kunstwerken per locatie). Samen met de medewerker educatie van Museum Dr8888 schreef ik het educatieprogramma voor deze mooie tentoonstelling! 

Maar liefst 60 schoolklassen uit groep 1 t/m 4 van 14 basisscholen uit de gemeente Deurne een bezoek aan De Wieger. Meer dan 1360 leerlingen kregen les over vrouwelijke superhelden. Ze werden voorgelezen over avontuurlijke meiden, er werd gekletst met kunstwerken en daarna gingen ze, omgetoverd tot échte superhelden, op de foto. De foto’s worden verzameld en de origineelste worden straks tentoongesteld. Daarnaast organiseerden we activiteiten zoals tekenlessen en creatieve workshops voor jong en oud. 

Ik ben heel dankbaar dat ik mee heb mogen helpen aan deze mooie tentoonstelling, voor de leuke samenwerking met museum Dr8888 en bovenal voor alle enthousiaste reacties die we hebben mogen ontvangen rondom deze bijzondere tentoonstelling! 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.